Tips voor online veiligheid

Online Veiligheid Schoonheidssalon

In de wereld van huidverbetering draait alles om vertrouwen. Klanten vertrouwen jou met hun uiterlijk en persoonlijke gegevens. En net zoals je je salon/ praktijk schoon en hygiënisch houdt, is het belangrijk om je digitale omgeving veilig te houden. Wist je dat één op de vijf ondernemers jaarlijks te maken heeft met een cyberincident? En wist je dat onderzoek uitwijst, dat cybercriminelen steeds meer ook de kleinere ondernemers aanvallen? Als je een training hierover volgt, geven trainers aan dat het niet gaat over ‘wie’ doelwit wordt, maar wanneer jij aan de beurt bent. Hier zijn tien essentiële tips voor online veiligheid, om je te helpen je bedrijf en je klanten te beschermen. Je kunt onze tips zelf instellen of hiervoor professionele hulp zoeken.

Tien tips voor online veiligheid

1. Sterke Wachtwoorden, een Wachtwoordmanager en Tweestapsverificatie
Online veiligheid begint met een sterk en uniek wachtwoord. Gebruik lange wachtwoorden met een mix van letters, cijfers en symbolen. Ga voor minstens tien tekens. Vermijd voor de hand liggende keuzes zoals "wachtwoord123" of je bedrijfsnaam.

Omdat je wachtwoorden uniek moeten zijn voor je verschillende onlineapplicaties, ze lang zijn en daarom lastig te onthouden, raden we je aan een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden op in een veilige kluis, kan nieuwe sterke wachtwoorden genereren en als je online inlogt bij een account, vult de manager het juiste wachtwoord in. Zo hoef je al die wachtwoorden niet zelf te onthouden. Het enige wat je wél moet onthouden of op een veilige plek dient te bewaren, is het hoofdwachtwoord. Voor keuzehulp over de juiste wachtwoordmanager, lees dit aanbevolen wachtwoord-artikel van de Kamer van Koophandel (KvK). Een goede wachtwoordmanager is Nordpass en deze heeft ook een gratis optie met iets minder functionaliteit.

Voor extra veiligheid, schakel daar waar mogelijk altijd tweestapsverificatie (2FA) in. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede vorm van identificatie te vereisen, zoals een code die naar je telefoon/ email wordt gestuurd of via een code generator (authenticator) op je mobiel wordt getoond. 2FA is een simpele en uiterst effectieve extra online veiligheidslaag.

2. Beveilig je Wi-Fi-netwerk
Een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk kan een gemakkelijke toegangspoort zijn voor cybercriminelen. Zorg ervoor dat je netwerk is beveiligd met een sterk wachtwoord en WPA-encryptie (Wi-Fi Protected Access). Gebruik indien mogelijk de recente WPA3-encryptie, die voorkomt dat er automatisch wachtwoorden voor je Wi-Fi-netwerk kunnen worden uitgeprobeerd. Wijzig de standaard inloggegevens van je router. Overweeg ook om een apart gastnetwerk op te zetten voor klanten, zodat zij geen toegang hebben tot je bedrijfsnetwerk.

Gebruik een VPN: Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je internetverbinding, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om je gegevens te onderscheppen.

Vermijd Openbare Wi-Fi: Als je op pad bent, vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken voor gevoelige activiteiten zoals online bankieren. Als je toch openbare Wi-Fi moet gebruiken, zorg er dan voor dat je een VPN hebt ingeschakeld.

HTTPS-websites: Bezoek alleen websites die HTTPS gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de gegevens die je verzendt en ontvangt, versleuteld zijn.

3. Updaten van Software en Apparaten
Cybercriminelen maken vaak gebruik van zwakke plekken in verouderde software. Zorg ervoor dat al je apparaten, van je computer tot je smartphone, up-to-date zijn met de nieuwste software, zodat altijd de laatste beveiligingspatches zijn geïnstalleerd. Dit geldt ook voor software zoals je website CMS en boeking en kassa systeem.

4. Bescherm Persoonlijke Gegevens
Als schoonheidsspecialiste verzamel je mogelijk gevoelige informatie van je klanten, zoals contactgegevens en medische geschiedenis. Het is van vitaal en wettelijk (AVG) belang om deze informatie veilig op te slaan. Gebruik versleutelde opslagmethoden en zorg ervoor dat alleen bevoegde medewerkers toegang hebben.

5. Phishing-aanvallen Voorkomen
Phishing is een veelvoorkomende cyberdreiging waarbij criminelen zich voordoen als betrouwbare instanties om gevoelige informatie te verkrijgen. Wees altijd voorzichtig met e-mails die om persoonlijke of financiële informatie vragen. Controleer de afzender zorgvuldig en klik niet op verdachte links.

6. Regelmatige Back-ups
Maak regelmatig back-ups van al je belangrijke data. Dit kan je redden in geval van een cyberaanval waarbij al je gegevens verloren gaan of worden gegijzeld (ransomware). Bewaar deze back-ups op een veilige locatie, bij voorkeur offline.

7. Bekwaam jezelf en team in online veiligheid
Cybercriminelen zitten niet stil en komen met steeds geavanceerdere methoden om hun slag te slaan. Zorg dat je kennis over risico’s en online veiligheid up-to-date blijft. Regelmatige trainingen en updates voor jou en je eventuele personeel kunnen helpen om iedereen scherp te houden. Wil je weten hoe je jouw salon/ praktijk beter online kunt beschermen? Doe een cyberscan en lees dit aanbevolen cyberscan artikel van de Kamer van Koophandel (KvK).

8. Gebruik een Firewall en goede Antivirussoftware
Investeer in goede firewall en antivirussoftware om je systemen te beschermen tegen cyber aanvallen, malware en andere schadelijke software. Houd je antivirussoftware up-to-date om je apparaten te beschermen tegen schadelijke software en aanvallen. Dit is een basismaatregel die je niet mag overslaan.

9. Beveilig je Mobiele Apparaten
Mobiele apparaten zijn vaak kwetsbaar omdat ze overal mee naartoe worden genomen. Zorg ervoor dat ze beveiligd zijn met sterke en unieke wachtwoorden, en dat gevoelige informatie versleuteld is. Overweeg ook het gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt je internetverbinding, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om je gegevens te onderscheppen.

10. Plan voor Incidenten
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan een cyberaanval nog steeds plaatsvinden. Zorg ervoor dat je een plan voor incidenten hebt. Dit plan moet beschrijven wat je moet doen in geval van een aanval, wie je moet contacteren, en hoe je snel kunt herstellen.

Conclusie

Online veiligheid is een continu proces en geen eenmalige taak. Door voortdurend proactieve maatregelen te nemen, kun je je schoonheidssalon beschermen tegen online dreigingen. Een veilige digitale omgeving is immers net zo belangrijk als een schone en veilige fysieke ruimte. Het geeft rust als je alles afgedekt hebt.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over online veiligheid?

Neem dan contact met ons op.

Getagd , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *