Wat te doen tegen Eczeem?

Deze maand is het de wereld eczeem maand, dit houdt in dat we eczeem deze maand extra bespreekbaar maken. In de blog van vandaag geven we algemene informatie over eczeem. We geven tips over hoe je het beste eczeem kunt verhelpen én we geven een aantal feitjes weg over eczeem.

Eczeem is de verzamelnaam voor huidziekten met eenzelfde soort huiduitslag. De meest voorkomende soort eczeem is constitutioneel eczeem: een eczeem dat zich op allerlei plaatsen op het lichaam kan voordoen en gepaard gaat met heftige jeuk. Bij een actief eczeem is de huid rood en gezwollen en voelt warm aan. Er kunnen bultjes en met vocht gevulde blaasjes verschijnen op de huid. Als de activiteit van het eczeem vermindert drogen de blaasjes in tot korstjes, de huid gaat schilferen en de roodheid neemt af. Dit is de zogenaamde chronische fase van het eczeem. Bij eczeem kunnen roodheid, nattende blaasjes, korstjes en een droge schilferende huid tegelijkertijd voorkomen.

Hoe behandel je eczeem?

Eczeem kun je op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld met een crème of zalf met of zonder cortisonen. Uit onderzoek blijkt dat een aantal mensen met eczeem voorkeur hebben voor een zelfzorgproduct zonder cortisonen. Ook zeggen veel mensen liever een crème te gebruiken onder andere omdat een crème makkelijk uitsmeert. De voordelen van een crème:

  • smeert makkelijk uit
  • trekt snel in

Een crème bestaat voor het grootste gedeelte uit water waaraan vet is toegevoegd. Een crème smeert vrij gemakkelijk uit en trekt snel in. Een crème heeft een beschermende, verzachtende en verfrissende invloed op de huid.

Wist je dat…

  • Eczeem niet besmettelijk is? Eczeem kun je niet aan anderen overdragen. 
  • Het gebruik van douchegel of geparfumeerde zeep eczeem kan veroorzaken of verergeren? 
  • Eczeem bij volwassenen het vaakst voorkomt op handen en voeten? 
  • Het belangrijk is om je huid, je gezicht, ellebogen, oksels en knieholtes goed af te drogen na douchen, wassen of sporten?
  • Sterke wasmiddelen voor je kleren, je sokken of je ondergoed je huid kunnen irriteren? Gebruik een mild, geurloos wasmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *