Rosacea & voeding

Goede voeding is essentieel als je last hebt van Rosacea of andere huidklachten. Maar er zijn nogal wat groente, fruit, vis, vlees en bijvoorbeeld ook kruiden die vol zitten met Histamine. Histamine is een organische verbinding, meer bepaald een biogene amine, die betrokken is bij verschillende fysiologische processen. De stof Histamine speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem.

Histamine kan voorkomen in onder andere tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander. Voor de mens met weinig tot geen huidklachten kan het lichaam goed tegen deze producten met Histamine, maar de mens die last heeft van klachten als Rosacea, kan er minder goed tegen en kan hier meer klachten door krijgen.

Heb jij Rosacea, Eczeem of last van andere huidklachten en kom je hier niet goed vanaf, probeer het dan gewoon eens uit om te minderen met producten waarin deze Histamine verwerkt zit, of ze zelfs helemaal te vermijden. Zeker als je ook vaak last hebt van geïrriteerde ogen, hooikoorts of zelfs last hebt van migraine is het de moeite waard om het te proberen.

Groente

In veel verschillende groentes zitten Histamine. Denk bijvoorbeeld aan, tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes of paddenstoelen. In groentes zoals bijvoorbeeld bonen of gele paprika zit maar weinig Histamine.

Fruit

Ook in verschillende fruitsoorten zit Histamine. Denk bijvoorbeeld aan kiwi’s, aardbeien, ananas, grapefruit, meloen of frambozen. In bananen, mango’s, druiven of vijgen zit weinig Histamine.

Vlees & Vis

Er is ook aangetoond dat er in varkensvlees, lamsvlees en ander wild veel Histamine zit. Het is daarom als je last hebt van verschillende huidklachten beter om bijvoorbeeld kip of rundvlees te eten.

Het eten van vis wordt helaas afgeraden. Verschillende vissoorten bevatten van nature veel Histamine. In principe geldt dat je beter geen vis uit blik kunt eten, kies dan liever voor een verse vis. Vis uit de diepvries bevat nog de minste Histamine.

Kruiden

Het gebruik van een aantal kruiden wordt flink afgeraden. Kruiden waar veel Histamine in verwerkt zit zijn onder andere, kruidnagel, koriander, nootmuskaat, komijn, gember, mosterdzaad etc. Peper, zout en natuurlijke kruiden gaat vaak goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *