Wat veroorzaakt rimpels?

Eerste rimpels? Al een rijpe huid? Je wist dat de dag ooit zou gaan komen. Je staat voor de spiegel en ontdekt je eerste rimpel. Help! De eerste rimpels! Wat moet ik nu? In deze blog vertellen we meer over hoe rimpels ontstaan, waar ze ontstaan én wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaan rimpels?

Vanaf je 23e levensjaar vertraagt de collageenproductie en de aanmaak van elastine weefsels. De huid begint slapper te worden en geleidelijk aan ontstaan de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering rond je 30ste. Rimpelvorming is een natuurlijk verschijnsel bij het ouder worden van de huid, maar is voor een deel genetisch bepaald. Daarnaast spelen je levensstijl, voeding én de zon een belangrijke rol bij het ontstaan van rimpels.

Waar ontstaan de rimpels?

Rimpels ontstaan overal waar je huid regelmatig ‘plooit’. Dus bij het lachen ‘plooit’ de huid rond de buitenste ooghoeken doorgaans kleine, ondiepe lijntjes die ook wel kraaienpootjes of lachrimpels worden genoemd. Hoe vaker je lacht hoe meer rimpels je daar kunt krijgen. Op het voorhoofd worden rimpels zichtbaar als horizontale lijnen, dit komt door het optrekken van de wenkbrauwen. Tussen je wenkbrauwen trek je de wenkbrauwen samen als je diep nadenkt of boos bent, deze rimpels zijn beter bekend als fronsrimpels. Door deze gezichtsuitdrukking kunnen de lijnen in de loop van de tijd breder en dieper worden.

Ook op de wangen kunnen fijne lijntjes voorkomen door een bepaalde gezichtsuitdrukking. En tussen de neus en de mond vormen zich diepere rimpels die ook wel nasolabiale plooien worden genoemd ofwel de bekende neus-lippen lijn.

Wat kun je doen tegen rimpels?

Weet wat je eet

Je eetgewoonten zijn van grote invloed op rimpelvorming.

 • Vermijd suikers
 • Eet goede vetten, zoals: avocado, noten, zaden, peulvruchten, olijf olie en eventueel vette vis.
 • Nuttig voeding rijk aan antioxidanten, zoals: fruit, groenten en groene thee.
 • En drink vooral veel water! Minimaal 2 liter per dag.

Droog je huid niet uit

Een droge huid is gevoeliger en beschadigt makkelijker.

 • Gebruik een gezichtsreiniger die de huid niet alleen goed reinigt maar ook de natuurlijke beschermlaag van je huid in balans houdt en vooral diep in de huidlaag vocht toedient. Kies voor een Cleanser waar een olie aan toegevoegd is. Deze olie zorgt voor een optimale verzorging en laat de huid zacht aanvoelen.
 • Een voedende crème met onverwarmde ingrediënten zal je natuurlijke vitamine A,E,C geven en zit vil mineralen die de huid in goed conditie houden.
 • Kies een product met laag moleculair Hyaluronzuur. Van dit ingrediënt weten we dat hij vocht aan de huid toevoegt en vasthoudt tot in de diepe huid lagen.
 • Ook Squarleen druppels zijn aan te raden.

Bescherm je huid tegen de zon

Je huid beschermen tegen de zon is de belangrijkste tip om rimpels tegen te gaan, hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. De zon beschadigd namelijk altijd.

 • UV straling dringt diep door in de huid en breekt elastische vezels in het bindweefsel af. Daardoor kunnen er vroegtijdig rimpels ontstaan in het gezicht en decolleté. Draag bedekkende kleding of bijvoorbeeld een hoed en een product met SPF.
 • Een goede crème mag minimaal een SPF factor hebben van SPF 15 en zal je huid voor meer dan 80% beschermen. Deze crème moet je een half uur aanbrengen voordat je in de zon gaat omdat het product door de huid moet worden opgenomen en moet worden geactiveerd. De crème zal je 2-3 uur beschermen. Vergeet daarom niet om ieder 2-3 uur opnieuw je huid met een beschermende zonnen crème.
 • Zoek een crème die je beschermt tegen UVA (A staat voor ‘aging’/verouderen) en tegen UVB (B staat voor ‘burning’/verbranden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *