Wat veroorzaakt Rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke aandoening van voornamelijk de gezichtshuid en kenmerkt zich door opvlammingen en terugvallen. De belangrijkste kenmerken van Rosacea zijn roodheid en kleine puistjes op de  neus, de wangen, de kin en het voorhoofd. Rosacea kan echter ook voorkomen op de ogen, de nek, borst, hoofdhuid en oren. Het lijkt op acne, maar Rosacea komt meestal niet voor in de jeugdjaren, voornamelijk na het 30e levensjaar. Hoewel Rosacea ook bij mannen voorkomt treft het voornamelijk vrouwen. Mensen met een lichte huid en lichte oogkleur hebben een groter risico om Rosacea te ontwikkelen.

Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen wat Rosacea veroorzaakt. Door Rosacea te bestuderen, hebben wetenschappers enkele belangrijke aanwijzingen gevonden:

  • Veel mensen die Rosacea krijgen, hebben familieleden die rosacea hebben. Het is mogelijk dat mensen genen voor Rosacea erven.
  • Wetenschappers ontdekten dat de meeste mensen met acne-achtige Rosacea reageren op een bacterie genaamd Bacillus oleronius. Deze reactie zorgt ervoor dat hun immuunsysteem te sterk reageert. Wetenschappers weten nog steeds niet of dit Rosacea kan veroorzaken.
  • Een insect die infecties in de darmen veroorzaakt, kan een rol spelen. Dit insect, H pylori, komt veel voor bij mensen met Rosacea. Wetenschappers kunnen niet bewijzen dat H pylori Rosacea kan veroorzaken. Veel mensen die geen Rosacea hebben, hebben ook een H pylori-infectie.
  • Een mijt die op ieders huid leeft, de Demodex, kan een rol spelen. Deze mijt leeft graag op de neus en wangen, en dit is waar Rosacea vaak verschijnt. Veel studies hebben aangetoond dat mensen met Rosacea grote aantallen van deze mijt op hun huid hebben. Het probleem is dat sommige mensen die geen Rosacea hebben, ook een groot aantal van deze mijt op hun huid hebben.
  • Een eiwit dat normaal de huid beschermt tegen infecties, cathelicidine, kan roodheid en zwelling veroorzaken. Hoe het lichaam dit eiwit verwerkt, kan bepalen of een persoon Rosacea krijgt.

Rosacea is meestal goed te behandelen, maar niet volledig te genezen. Omdat niet iedereen dezelfde symptomen heeft is er ook geen universele behandeling. Wel kunnen we een aantal van de mogelijkheden toelichten. 

  • Medicatie: Verschillende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om puistjes en bultjes als gevolg van Rosacea te verminderen. Lokale medicatie tegen roodheid in het gezicht is ook mogelijk. Een combinatie van orale en lokale medicatie wordt meestal voorgeschreven om Rosacea onder controle te krijgen.
  • Laserbehandeling: behandeling met lasers is ook mogelijk, waarbij felle lichtimpulsen gebruikt worden om de zichtbare bloedvaten te verwijderen.
  • Huidverzorging: Door de huid met Rosacea goed te verzorgen nemen de symptomen van Rosacea af. Let daarbij wel op dat er gebruik gemaakt wordt van zachte reinigingsmiddelen, waarbij afspoelen niet meer nodig is.
  • Pas je levensstijl aan: het drinken van alcohol, pittig eten, hitte en kou hebben allemaal een negatief effect op de huid. Om Rosacea te verminderen kunt u dit daarom het beste zoveel mogelijk vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *