Magnesium

Wat is magnesium precies?

Magnesium is behalve een mineraal ook een elektrolyt. In de eerste plaats stellen elektrolyten ons in staat om te leven als elektrisch geladen wezens. Zij zijn verantwoordelijk voor alle elektrische activiteit (dus het geleidingsvermogen van de hersenen) in het lichaam. Zonder elektrolyten zoals magnesium, kunnen spieren niet werken, het hart niet kloppen, je hersenen geen signalen ontvangen. We hebben magnesium nodig om in leven te blijven, punt uit. Zodra we niet voldoende binnenkrijgen verliezen we energie en het geleidingsvermogen dat ons aan de gang houdt.

Technisch gezien: door een tekort aan magnesium gaan we langzaam dood, krijgen steeds meer pijn en gaan ons van dag tot dag, van jaar tot jaar slechter voelen.

Magnesium is een cofactor van meer dan driehonderd lichamelijke reacties, noodzakelijk voor de transmissie van zenuwimpulsen, temperatuurregeling, ontgifting van de lever en vorming van botten en tanden. Echter, magnesium toont zijn ware kracht in de cardiovasculaire gezondheid. De Weston A. Price Foundation schrijft: Magnesium kan op zichzelf alleen al een rol vervullen in het toedienen van veel voorkomende cardiale medicijnen: Magnesium remt bloedstolsels (zoals aspirine), verdunt het bloed (zoals Coumadin), blokkeert calciumopname (zoals calcium-kanaal blokkerende medicijnen als Procardia) en ontspant de bloedvaten (zoals ACE-remmers als Vasotec).

Bijna iedereen lijdt aan symptomen van magnesiumtekort. Enkele symptomen kunnen zijn:

 • Constipatie
 • Hoge bloeddruk (hypertensie)
 • Angst
 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Gedragsstoornissen
 • Lethargie
 • Verminderd geheugen/denken
 • Epileptische aanvallen
 • Vermoeidheid
 • Slaapstoornissen
 • Pijn
 • Spierkrampen
 • Chronische pijn in de rug
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Spierpijn
 • Tendinitis (peesontsteking)
 • Woede
 • Agressie
 • ADHD
 • Wazig werkende hersenen
 • Spanning
 • Angststoornissen, zoals OCD (dwangneurose)

Alles wat je gespannen en strak maakt kan mogelijk te wijten zijn aan magnesiumtekort. Als je niet kunt ontspannen of niet kunt stoppen – denk aan magnesium! Ernstige gezondheidsproblemen kunnen gekoppeld worden aan dit belangrijke mineraal. De meeste mensen met chronische ziektes of gezondheidsproblemen zijn enorm gebaat bij magnesiumsuppletie. Omdat chronische ziektes stress veroorzaken en stress magnesiumtekort veroorzaakt. De hiernavolgende condities kunnen te maken hebben met magnesiumtekort als deel van de puzzel:

Waarom hebben we een zo groot magnesium tekort?

 1. We worden door ons voedsel vergiftigd.
 2. We zijn steeds vaker gestrest. Onze levensmotoren draaien op topvermogen en zuigen ons helemaal leeg. Productie van stresshormonen vereist een hoog magnesiumgehalte en stressvolle ervaringen leiden tot uitputting daarvan.
 3. We eten meer suiker dan ooit. Voor elke molecule suiker die we eten gebruikt ons lichaam 54 moleculen magnesium om het te verwerken.
 4. Lage magnesiumwaarden in landbouwgrond en moderne landbouwtechnieken breken het magnesiumniveau af.
 5. Het magnesiumniveau wordt uitgeput door veel farmaceutische medicijnen en oestrogeensamenstellingen, zoals orale anticonceptiemiddelen, antibiotica, Cortison, Prednison en bloeddruk regulerende medicijnen. Ook diuretica (plasmiddelen) in koffie en thee verhoogt de uitscheidingsniveaus.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een magnesiumtekort, daar zijn geen onderzoeken voor nodig. Geraffineerde/voorbewerkte voedingsmiddelen zijn ontdaan van hun mineralen, vitaminen en vezels. Dit zijn anti-nutriënte voedingsmiddelen, aangezien ze ons in feite van magnesium beroven om in onze stofwisseling opgenomen te kunnen worden. En eenmaal geconsumeerd eisen ze dat we ons tekort aanvullen met magnesium, anders zijn we voorbestemd in elkaar te storten wegens een ernstig tekort daaraan. Zoals eerder gezegd, suiker is de ergste dader. Elke suikermolecule die je tot je neemt verbruikt meer dan 50 keer de hoeveelheid magnesium uit je lichaam.

De beste manieren om magnesium binnen te krijgen.

 1. Eet magnesiumrijk voedsel dat op biologische grond is geteeld zoals: Zonnebloempitten, Geroosterde pompoenpitten, Sesamzaadjes, Volkoren rijst, Spinazie, Amandelen etc.
 2. Neem ionische magnesiumdruppels.
 3. Breng magnesiumolie aan op de huid! Dat is de tweede beste manier om je magnesiumniveau te verhogen.
 4. Neem een Epsom zoutbad. Dit verhoogt niet alleen het magnesiumgehalte in je lichaam, maar ook het zwavelgehalte in je lever.

11 Magnesium voordelen voor vrouwen:

Verlaagt premenstruele symptomen en een osteoporose risico

Magnesium verlicht ook de symptomen van het premenstrueel syndroom. Het is vooral nuttig voor een opgeblazen gevoel, slapeloosheid, zwelling van benen, gewichtstoename en gevoeligheid van de borsten. De combinatie van magnesium met vitamine B-6 verhoogt de effectiviteit. Wetenschappers weten ook dat een tekort aan magnesium, naast calcium en vitamine D, een rol speelt bij de ontwikkeling van osteoporose. Door deze voedingsstoffen vaker te consumeren en gewicht dragende oefeningen te doen, kunt u uw risico verlagen.

Zwangerschapsvoordelen

Als je zwanger bent, helpt magnesium de lichaamsweefsels op te bouwen en te herstellen. Een ernstig tekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot pre-eclampsie, slechte foetale groei en zelfs kindersterfte. Zwangere vrouwen van 19 tot 30 jaar moeten proberen dagelijks minimaal 350 mg magnesium te consumeren.

Verlicht door zwangerschap veroorzaakte krampen in de benen

Zwangere vrouwen ervaren vaak pijnlijke krampen in de benen. Een ander dubbelblind onderzoek bij 73 zwangere vrouwen wees uit dat drie weken magnesiumsupplementen beenkrampen aanzienlijk verminderden in vergelijking met placebo.

Verlaagt de bloeddruk

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium wordt geassocieerd met een lagere bloeddruk. Een studie, die rapporteert over de resultaten van een groot klinisch onderzoek, stelt dat hogere inname van magnesium via de voeding het risico op hypertensie bij vrouwen vermindert.

Men denkt dat magnesium een rol speelt bij het ontspannen van bloedvaten, wat helpt bij het verlagen van de bloeddruk. Dit is goed nieuws voor zwangere vrouwen met bloeddrukstoornissen die bekend staan als pre-eclampsie en eclampsie. Beide aandoeningen houden tijdens het derde trimester een scherpe piek in de bloeddruk in, en magnesium behandelt ze effectief en voorkomt verergerende symptomen, die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken.

Verlaagt het risico op diabetes

In een longitudinaal onderzoek dat oorspronkelijk bedoeld was om het verband tussen lage doses aspirine en vitamine E op hartaandoeningen en het risico op kanker bij vrouwen te achterhalen, ontdekten wetenschappers dat vrouwen met overgewicht die te weinig magnesium consumeerden, een hoger risico hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2. De studie omvatte tussen 1993 en 1996 bijna 40.000 deelnemers. De studie ondersteunt wijdverbreide aanbevelingen dat vrouwen meer voedselbronnen van magnesium consumeren.

Magnesium bestrijdt depressie

Magnesium speelt een cruciale rol in de hersenfunctie en het humeur, en lage niveaus zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op depressie. Sommigen geloven dat een laag magnesiumgehalte in moderne voeding de oorzaak kan zijn van verschillende gevallen van depressie en psychische aandoeningen. Vrouwen met een depressie kunnen te wijten zijn aan magnesiumtekort. Aanvulling hiermee kan de symptomen van depressie bij sommige vrouwen verminderen.

Magnesium kan migraine helpen voorkomen

Migraine is pijnlijk en slopend. Misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid komen vaak voor. Een studie toonde aan dat het aanvullen met één gram sneller en efficiënter verlichting bood van een migraine dan een gewoon medicijn. Mensen die aan migraine lijden, kunnen een laag magnesiumgehalte hebben en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat supplementen verlichting kunnen bieden bij migraine.

Het vermindert de insulineresistentie

Insulineresistentie is een van de belangrijkste oorzaken van het metabool syndroom en diabetes type 2. Magnesium speelt een cruciale rol in dit proces en veel mensen met het metabool syndroom hebben een tekort. Een studie toonde aan dat het aanvullen van verminderde insulineresistentie en bloedsuikerspiegel, zelfs bij mensen met normale bloedwaarden. Magnesiumsupplementen kunnen de insulineresistentie verbeteren bij mensen met het metabool syndroom en diabetes type 2.

Het heeft ontstekingsremmende voordelen

Een lage magnesiuminname is gekoppeld aan chronische ontsteking, een van de oorzaken van veroudering, obesitas en chronische ziekten. Magnesium heeft het grote vermogen om C te verlagen – reactief eiwit en vele andere tekenen van ontsteking bij volwassenen en mensen met overgewicht. Op dezelfde manier kunnen voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte ontstekingen verminderen. Deze omvatten vette vis en donkere chocolade.

Het kan de trainingsprestaties verbeteren

Magnesium helpt om de bloedsuikerspiegel in uw spieren te brengen en melkzuur af te voeren, dat zich tijdens de training in spieren kan ophopen en pijn kan veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat supplementen met magnesium de trainingsprestaties van atleten, ouderen en mensen met chronische ziekten kan verbeteren.

Magnesium is veilig en overal verkrijgbaar

Magnesium is absoluut essentieel voor een goede gezondheid. De aanbevolen dagelijkse inname is 400-420 mg per dag voor mannen en 310-320 mg per dag voor vrouwen. Je kunt het krijgen van zowel voedingsmiddelen met magnesium als magnesiumsupplementen. De volgende voedingsmiddelen zijn goede of uitstekende bronnen van magnesium: pompoenpitten, spinazie, snijbiet, donkere chocolade, zwarte bonen, Quinoa, heilbot, amandelen, cashewnoten, avocado’s, zalm, enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *